Υλικά
- 600 γρ. κιμάς από κοτόπουλο, ανάμεικτος από μπούτι και στήθος, χωρίς τις πέτσες (περασμένος μία φορά από τη μηχανή στο χοντρό κόσκινο), κρύος από το ψυγείο
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι (ή και τα δύο)
- τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας σκόνη κάρυ
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ούζο ή τσίπουρο ή ξίδι από λευκό κρασί
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, ολικής άλεσης ή λευκό, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο καλά
- αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 40΄ Ψήσιμο 15΄
Διαδικασία Σε μια μικρή κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι με 4 -
5 κουτ. σούπας νερό και αλατοπίπερο, για 4 - 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να
μαλακώσει λίγο και να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ και το
αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ψωμί και τα υπόλοιπα υλικά για τους
κεφτέδες και ζυμώνουμε το μείγμα βρέχοντας τα χέρια μας κάθε τόσο με κρύο νερό.
Λαδώνουμε ένα ταψί. Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες (περίπου 20 τεμάχια) και τους
βάζουμε στο ταψί. Τους βάζουμε με το ταψί στην κατάψυξη για 20 λεπτά ή, αν δεν
χωράει, στη συντήρηση για 40 λεπτά, ώστε να σφίξουν. Ψήνουμε κατευθείαν σε καλά
ζεσταμένο γκριλ για 8 - 10 λεπτά στο ψηλότερο ράφι. Αν χρησιμοποιήσουμε απλό
ταψί, γυρνάμε τους κεφτέδες και ψήνουμε για 2 - 3 λεπτά ακόμη.Συμβουλές
- Ο κιμάς από πουλερικά κολλάει στα χέρια, γι’ αυτό καλό είναι να είναι πολύ κρύος. Μπορούμε να τον βάλουμε για 20 λεπτά στην κατάψυξη, ώστε να κρυώσει καλά, ή να προσθέσουμε στο πλάσιμο 1/3 φλιτζ. τσαγιού σπασμένο πάγο.
- Αν θέλουμε τα κεφτεδάκια να γίνουν ακόμη πιο light, θα χρησιμοποιήσουμε κιμά μόνο από στήθος. Επειδή όμως είναι πιο στεγνός, θα μειώσουμε το χρόνο ψησίματος κατά 3 - 4 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου